Menu Sluiten

Het Coronavirus en uw informatiebeveiliging?

Zieke medewerkers door coronavirus

Wat het het coronavirus te maken met informatiebeveiliging? Kijkend naar informatiebeveiliging zijn er verschillende raakvlakken. Informatiebeveiliging gaat uit van een fundament bestaande uit vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid. Om informatie beschikbaar te houden moeten organisaties zich voorbereiden. Denk vooraf na hoe de bedrijfsvoering door te laten gaan in geval van een pandemie.

Een belangrijke vraag is of beveiligingsmaatregelen blijven functioneren in geval van crisis, ofwel blijft de beveiliging functioneren wanneer medewerkers uitvallen door ziekt. Zorgen dat medewerkers veilig van afstand kunnen verbinden met het bedrijfsnetwerk om op afstand te controleren of alles nog werkt. Door de mogelijkheid van remote access, kan de organisatie op andere manieren inspelen op grootschalige uitval van medewerkers.
Het faciliteren van toegang op afstand is een, maar het beperken van de kans op besmetting is een tweede. Zieke medewerkers naar huis, handhygiene of medewerkers niet naar kantoor laten komen. De overheid zal hiervoor advies uitbrengen, kijk hiervoor op de site van het RIVM.

Door vooraf na te denken over een aanpak voor crisis situaties zorgt dat de organisatie doordacht kan reageren. Informatiebeveiliging werkt op dezelfde manier en gaat uit van een goede voorbereiding.
Organisaties die ISO27001 gecertificeerd zijn hebben aandacht besteed aan business continuity. Heeft uw organisatie behoefte aan een gestructureerde aanpak van haar beveiligingsprogramma kijk eens op onze diensten pagina.